Gastroenterologia, potocznie zwana gastrologią, to dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką i leczeniem chorób układu pokarmowego, począwszy od przełyku, poprzez żołądek, jelita, wątrobę i trzustkę, a na drogach żółciowych skończywszy. Dolegliwości związane z tymi narządami są bardzo częste i dotyczą osób w każdym wieku, a ich przyczyny mogą być zarówno bardzo błahe, na przykład przejedzenie czy stres, jak i znacznie poważniejsze. W żadnym jednak wypadku problemu nie należy lekceważyć, ponieważ może być sygnałem toczącego się w organizmie poważnego stanu chorobowego, którego wczesne wykrycie znacznie zwiększa szansę na pełny powrót do zdrowia.

Niepokojące objawy

Do gastrologa powinien się zgłosić każdy, kto zaobserwował u siebie problemy brzuszne lub jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Do pierwszych niepokojących sygnałów należą zwykle trudności w przełykaniu, bóle brzucha, mdłości, wzdęcia, zgaga oraz spadek masy ciała. Wśród innych istotnych objawów na szczególną uwagę zasługują zaparcia, biegunki, obecność krwi w kale, wymioty, a także utrzymujący się pomimo suplementacji niedobór żelaza.

Nowoczesne podejście

W czasie pierwszej wizyty lekarz przeprowadza rozmowę z pacjentem oraz zapoznaje się z wynikami dotychczasowych badań. Na podstawie uzyskanych w ten sposób danych dokonuje rozpoznania problemu lub kieruje chorego na dalszą diagnostykę. W tym drugim wypadku do najczęściej zalecanych badań należą badania endoskopowe, ultrasonograficzne, laboratoryjne, a w przypadku niektórych osób również psychologiczne. Co istotne, ważną częścią nowoczesnej gastrologii jest profilaktyka, czyli działania zapobiegające rozwojowi choroby, czyli wdrożenie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz zrównoważonego stylu życia.

Dostępne w placówkach:

przychodnia Police