Dieta śródziemnomorska. Zdrowa i pyszna?

Dieta śródziemnomorska to temat, z którym na pewno większość z Was się zetknęła. Nic jednak dziwnego, skoro uchodzi ona za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Jak dowodzą liczne badania przeprowadzone na mieszkańcach Basenu Morza Śródziemnomorskiego, tamtejsi ludzie cieszą się dłuższym, zdrowszym życiem oraz mniejszą zapadalnością na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotwory złośliwe. Co za tym idzie, poleca się niemal wszystkim jako skuteczną formę profilaktyki zdrowia oraz element terapii niektórych dolegliwości dietozależnych. 

Co ciekawe, nie ma czegoś takiego jak jedna, ściśle zdefiniowana dieta śródziemnomorska. Może się ona nieco różnić w zależności od rejonu, dostępności niektórych składników czy preferencji mieszkańców. Najważniejsze jest w tym jadłospisie kierowanie się kilkoma kluczowymi zasadami. Przede wszystkim dieta powinna być oparta o składniki dostępne lokalnie, z jak najmniejszym udziałem żywności przetworzonej. Nie należy stosować zbyt dużo soli, skutecznie zastępują ją zioła i inne przyprawy oraz spożywana w dużej ilości oliwa z oliwek. Oczywiście wysokiej jakości, niefiltrowana i nierafinowana. Nieodłącznym elementem każdego posiłku są warzywa, świeże, pochodzące z zaufanego źródła. Nie może też zabraknąć wina, najlepiej czerwonego wytrawnego oraz deseru, jednak bardzo rzadko są to słodkie ciasta czy torty z kremem. Zastępuje się je świeżymi owocami i orzechami, które stanowią też zdrową przekąskę między posiłkami. Niemniejsze znaczenie ma sposób jedzenia. Posiłki są celebrowane, począwszy od sposobu ich przygotowania aż do wspólnego zasiadania przy stole. Trzeba tu bowiem podkreślić, że u podstaw diety śródziemnomorskiej leżą pozytywne relacje społeczne, wypoczynek oraz umiarkowana, codzienna aktywność fizyczna, czynniki bez których zatraciłaby ona sporą część ze swoich walorów. 

Najważniejsze składniki w diecie śródziemnomorskiej to produkty zbożowe z mąki z pełnego przemiału, kasze, makarony, warzywa i owoce, rośliny strączkowe i orzechy, oliwa z oliwek oraz ryby. Ograniczony jest natomiast udział czerwonego mięsa, a także mleka i jego przetworów. Jeśli chodzi o te drugie, dominują jogurty oraz sery, spożywane rzecz jasna z umiarem. Ważnym elementem są też jaja, jednak ich ilość nie powinna przekraczać 2-4 sztuk tygodniowo. Taki jadłospis gwarantuje optymalną podaż wszystkich składników odżywczych, wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika oraz naturalnych antyoksydantów. Tym samym, oprócz istotnej roli w profilaktyce wielu chorób, pomaga też zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać prawidłową wagę.

Oprócz szeregu zalet prozdrowotnych, niewątpliwym atutem diety śródziemnomorskiej jest prostota proponowanych przez nią potraw oraz ich niezaprzeczalne walory smakowe. Wcale nie oznacza też konieczności kupowania drogich, greckich czy włoskich produktów. Z powodzeniem można, a nawet warto nieco zmodyfikować tradycyjne, południowe przepisy i dostosować je do naszych realiów oraz dostępnych sezonowo warzyw i owoców. O wiele większe znaczenie ma za to sposób przygotowania potraw. I tak, posługując się przykładem, na śniadanie świetnie sprawdzi się żytni chleb, najlepiej opieczony. Można go maczać w oliwie, posmarować domowej roboty pastą, z makreli, dyniową, buraczaną czy z soczewicy. Na drugie śniadanie można zabrać jogurt i owoce lub bakalie. Doskonałym wyborem na obiad będzie zupa warzywna lub, korzystając z końcówki sezonu – grzybowa oraz ryba w towarzystwie sałatki skropionej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Z kolei kolacja powinna być lżejsza, dlatego najlepszym wyborem będzie tu sałatka. 

Podsumowując, dieta śródziemnomorska jest doskonałą propozycją dla każdego. Zwłaszcza, że nie tylko optymalnie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, ale również nie jest zbyt restrykcyjna i nie wymaga wielu wyrzeczeń.

root@balticmed

Author root@balticmed

More posts by root@balticmed