Skip to main content

Ciekawostki medyczne – jak naturalnie podnieść poziom hemoglobiny?

Drodzy Pacjenci, hemoglobina, czyli białko zawarte w erytrocytach i odpowiadające za ich czerwony kolor pełni w naszym organizmie szereg szalenie istotnych funkcji. Przede wszystkim transportuje i rozprowadza do komórek życiodajny tlen, odbiera z nich i pomaga wydalić z organizmu dwutlenek węgla, a także odpowiada za kształt czerwonych krwinek. Nic zatem dziwnego, że jej optymalny poziom jest fundamentalny dla zdrowia oraz kondycji organizmu. A jak jest za niski? W niektórych przypadkach może to oznaczać jakiś problem zdrowotny, w wielu jednak jest wynikiem diety czy stylu życia i (dobra wiadomość!) można nad nim „popracować” wprowadzając do jadłospisu pewne produkty. Jakie konkretnie? Spieszymy z odpowiedzią!

Obniżone stężenie hemoglobiny bardzo często wiąże się z niedoborem żelaza, który zaburza jej produkcję. W takiej sytuacji ważne jest wzbogacenie diety o składniki zawierające ten pierwiastek, czyli mięso i ryby, jaja, produkty sojowe, suszone owoce, zwłaszcza daktyle i figi, brokuły, zielone warzywa liściaste, szczególnie szpinak i jarmuż, a także orzechy i nasiona. Kolejny ważny składnik to kwas foliowy, czyli witamina B9, występująca w przyrodzie pod postacią folianów. Organizm wykorzystuje ją do produkcji hemu, jednego ze składników hemoglobiny, który uczestniczy w transporcie tlenu. Tym samym niedobór folianów skutkuje niemożnością wytwarzania hemoglobiny i anemią. A jakie są ich najlepsze źródła? Wołowina, szpinak, ryż, orzechy ziemne, fasola, awokado i soczewica.

Trzeba też pamiętać, że bogata w żelazo dieta to nie wszystko. Trzeba również pomóc organizmowi w przyswajaniu tego pierwiastka, a to można osiągnąć wprowadzając do jadłospisu składniki bogate w witaminę C. Szczególnie cenione są tu cytrusy, truskawki, dzika róża, rokitnik oraz zielone warzywa liściaste. Ważną rolę w metabolizmie żelaza odgrywa również witamina A, a tę znajdziemy w rybach, wątróbce, słodkich ziemniakach, dyni oraz warzywach kapustnych. W tym miejscu warto jednak podkreślić, że zbyt wysoki poziom witaminy A również nie jest wskazany i może się objawiać szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości, w tym bólem stawów i głowy.

Na koniec warto dodać, że podniesienie poziomu żelaza to proces, który wymaga nieco czasu, nawet kilku miesięcy, i nie osiągniemy tu spektakularnych efektów z dnia na dzień. Ważne jest zatem, aby w tym czasie pozostawać pod kontrolą specjalisty, a po unormowaniu wyników nie zapominać o rutynowych kontrolach.

Maciej Skrzetuski

Author Maciej Skrzetuski

More posts by Maciej Skrzetuski