Kochani Pacjenci, już nie raz wspominaliśmy, że orzechy są wspaniałą, zdrową przekąską i idealnym zamiennikiem dla niekoniecznie wskazanych ciasteczek, chipsów czy paluszków. Jak jednak pokazują badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, w National Heart, Lung and Blood Institute of the National Institute of Health, regularne jedzenie orzechów od dziecka przekłada się na lepszą kondycję i zdrowie w dorosłym wieku. Na czym dokładnie polega ta zależność? Przekonajcie się sami!
Wspomniane badania należą do jednych z najdłuższych w tym temacie i jasno pokazują, że spożywanie zaledwie garści, czyli ok. 28 gram orzechów dziennie może przynieść bardzo duże korzyści w dorosłym wieku. Uczestnicy, którzy od najmłodszych lat regularnie włączali do swojego jadłospisu orzechy byli bardziej aktywni w dorosłym wieku, wykazywali mniejsze ryzyko zapadnięcia na choroby serca w średnim wieku, a nawet mieli zdrowsze nawyki żywieniowe. To jednak nie wszystko! „Zjadacze orzechów”, jak ich określili naukowcy, rzadziej cierpieli z powodu otyłości, mieli mniejszy obwód talii, niższe ciśnienie krwi, niższy poziom cholesterolu, a nawet niższy poziom trójglicerydów we krwi. Tym samym, w ich przypadku ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego było znacznie mniejsze. Jak to możliwe? Za najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie uznają badacze unikalną kombinację składników odżywczych w orzechach. Ponadto, okazuje się, że osoby, którym od małego wpajano nawyk spożywania tego produktu częściej przyswajali sobie również inne korzystne dla zdrowia przyzwyczajenia. W konsekwencji zarówno ich styl życia, jak i dieta o wiele bardziej sprzyjały zachowaniu zdrowia.
Co ciekawe, okazuje się, że najlepsze wyniki w badaniu uzyskały osoby jedzące orzechy włoskie. Niestety jednak, na ten moment nie dysponujemy badaniami, które koncentrowałyby się na kolejno na innych gatunkach orzechów i jasno określiły ich wpływ na zdrowie. Nie ulega jednak wątpliwości, że orzechy włoskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy, a także minerały, w tym potas, fosfor, magnez, cynk i mangan. Dawno już też dowiedziono, że chronią układ krążenia, wzmacniają układ nerwowy, poprawiają pracę mózgu oraz korzystnie wpływają na kondycję cery i włosów. Nie ulega zatem wątpliwości, że warto włączyć je zarówno do diety własnej, jak i bliskich osób, zwłaszcza dzieci, które z łatwością przyswajają dobre nawyki.