Skip to main content
Aktualności
7 stycznia 2021

Celiaklia – nietolerancja glutenu

O celiakii mówi się ostatnio coraz więcej, jednak wiele krążących informacji wymaga doprecyzowania. Dolegliwość ta, zwana też chorobą trzewną, w zakresie patogenezy, nie ma nic wspólnego z alergią. Jest enteropatią, czyli chorobą zapalną jelita cienkiego…
Aktualności
20 października 2020

Weganizm. Fakty i mity

W ostatnich czasach obserwujemy rosnącą popularność diety wegetariańskiej oraz jej bardziej restrykcyjnej odmiany – weganizmu. Pierwsza opiera się na wykluczeniu z jadłospisu mięsa, ryb oraz owoców morza, druga natomiast na rezygnacji ze wszelkich produktów pochodzenia…
Aktualności
8 października 2020

Zadbaj o zdrowie psychiczne jesienią

Jesienna, deszczowa aura, coraz krótsze dni, niedobór słońca i chłód negatywnie wpływają na wielu z nas. Pojawia się uczucie zmęczenia i zniechęcenia, sprawność intelektualna ulega obniżeniu, praca idzie mozolnie... Krótko mówiąc zapadamy na jesienną depresję…
Aktualności
17 września 2020

Bakalie – smaczne, ale czy zdrowe?

Bakalie, czyli orzechy i suszone owoce, powszechnie uważane są zdrową przekąskę, doskonałą alternatywę dla chipsów czy batonów. Będąc bogatym źródłem tłuszczu, dostarczają organizmowi energii podczas wysiłku fizycznego, dlatego poleca się je sportowcom oraz osobom amatorsko…
Aktualności
27 sierpnia 2020

Grzyby w kuchni – tak czy nie?

Sezon grzybowy tuż tuż... W tym czasie na pewno wielu z Was wybierze się na poszukiwanie tych aromatycznych darów lasu, niezastąpionych w polskiej kuchni, na wigilijnym stole czy jako składnik przetworów na zimę. Planując grzybobranie…
Aktualności
17 sierpnia 2020

Czy soki marketowe są zdrowe?

Smaczne, kolorowe, aromatyczne... Soki owocowe i warzywne mogą stanowić istotny składnik zbilansowanej diety. O ich walorach prozdrowotnych nie trzeba chyba nikomu przypominać. Korzystnie wpływają na naszą odporność, są cennych źródłem antyoksydantów, zauważalnie poprawiają naszą kondycję,…